خبر خوش برای افرادی که دندان های نامرتب دارند این است که می توانند از ارتودنسی های نامرئی و متحرک استفاده کنند که به هیچ وجه جلب توجه نمی کند.
قصد داریم ببینیم چه افرادی به این درمان تخصصی احتیاج دارند:
- افرادی که اورجت(Overjet) دارند، یعنی دندانهای جلویی فک بالای آنها بیرونزدگی دارد.
- افرادی که اپنبایت (Open bite) دارند، یعنی بین فکها در بخش جلویی، عقبی یا کنارهها فاصله وجود دارد. مثلا دندانهای آسیا روی هم قرار میگیرند، اما دندانها جلویی روی هم قرار نمیگیرند فرد نمیتواند بهدرسیت غذا را بجود.
- افرادی که اوربایت(Overbite) یا دیپبایت (Deep bite) دارند، یعنی دندانهای فک بالا دندانهای فک پایین را بیش از حد میپوشانند؛ چون مقداری همپوشانی عادی است. به عبارت سادهتر، یعنی فک بالا جلوزدگی دارد.
- افرادی که آندربایت (Underbite) یا ریورسبایت (Reverse bite) دارند، یعنی دندانهای جلویی فک پایین جلوزدگی دارند.
- افرادی که کراسبایت (Crossbite) دارند، یعنی دندانهای بالاییشان در داخل دندانهای پایینی قرار میگیرند. این ناهنجاری را بهصورت همراستا نبودن دندانهای بالایی و پایینی هم میتوان تعریف کرد.
اینها مشکلات مربوط به بایت (نحوه ترازبندی و هماهنگی دندانها و فکها) هستند. اما کاندیدهای ارتودنسی دندان به همینجا ختم نمیشوند، و این درمان برای افراد زیر هم مناسب است:
- افرادی که دندانهای نامرتب و شلوغ دارند. وقتی استخوان فک برای همه دندانها فضای کافی را نداشته باشد، شلوغی یا ازدحام دندانی (Crowding) رخ میدهد. دندان عقل نهفته هم میتواند این مشکل را ایجاد کند.
- افرادی که از فاصله بین دندان هارنج میبرند. وجود فاصله میتواند به خاطر از دست دادن دندانها ایجاد شود، یا صرفاً بهخاطر مدل رشد دندانها باشد.
- افرادی که خط وسط دندانهایشان (میدلاین) تقارن نداشته باشد. این مشکل وقتی بروز میکند که دندانهای فک بالا یا پایین به سمت راست یا چپ حرکت کرده باشند.
- افرادی که دندان نهفته دارند: گاهیاوقات دندانهای دائمی در جای مناسبی رشد نمیکنند یا اصلا از لثه بیرون نمیآیند. ارتودنسی به هدایت و تثبیت این دندانها در جایگاه درستشان کمک میکند